fredag 30 januari 2009

Sagoväsen och oknytt



Den här hösten och vintern har älvorna, feerna och vättarna inspirerat oss mycket. L har läst Spiderwick, och vi har sett filmen. Vi har läst om trollkarlar och häxor och tomtar, och besökt oknytten i skogen. På biblioteket hittade vi den här boken: när man talar om trollen, av Bernt Tollerud, som vi läst och själva gjort en liten egen bok om magiska väsen i svensk folktro.


J.

torsdag 29 januari 2009


Häromdagen gjorde vi iordning vårt naturmuseum. Vi hittar ofta spännande saker på våra skogsturer och promenader, och nu har vi samlat såna fynd i ett eget museum. I vårt museum finns stenar från Themsens botten, ett nedfallet fågelbo, en fjäril vi hittade död i växthuset en solig sommardag, och en vårtbitare barnen hittade ute häromdagen.

Där får också Bäckaskogskvinnan vila tillsammans med benen från ett okänt djur som vi hittade på väg till sjön för ett par år sen.


Det blir mycket tankar kring sakerna som ryms i hyllorna. Här sitter Lilla B och funderar på vårtbitarens liv.
J.

onsdag 28 januari 2009

Idag har vi klippt och sytt och stickat och virkat smått smått. Det var de här små djuren som fick nya kläder. I ull och linne. Och lite fårskinn att sova på. Och i det vänstra hörnet syns det lilla glasståndet som L gjorde av en tändsticksask, några tändstickor och några pärlor av trä.
J.

fredag 23 januari 2009


Tid. Dagar och veckor. Månader, kvartal och år. Knepigt att förstå. Vi har i flera år gjort egna kalendrar för att se hur tiden går och allting går och kommer tillbaka. Alltid runda. Det går runt som hjulet säger B. Det är lite svårt att se de detaljrika bilderna, men man kan nog tänka sig formen.
J.

söndag 18 januari 2009


Vi tycker om att spela spel. Kluriga spel, roliga spel, knäppa spel och lärande spel. Som det här mattebilspelet som L gjort. Med det och några tärningar kan vi få med alla fyra räknesätten med höga och låga tal på samma gång.

J.

fredag 16 januari 2009

Idag var en helt underbar dag för en skridskotur på sjön. Isen låg spegelblank, solen sken och himlen var klarblå. L har inte åkt skridskor sen förrförra året, men var ändå stadig och ganska snabb efter en stund. B som aldrig stått på ett par skridskor insåg surmulet att det inte var så lekande lätt att åka som han hade trott. Men mot slutet av turen kunde han ändå staka sig fram någorlunda. Lilla F halkade omkring på sina kängor och tyckte det var helkul.
J.

onsdag 14 januari 2009





Vi har gjort enkla runda ramar för roliga och utvecklande matteexperiment. Beroende på hur man trär garnet blir mönstret i ramen annorlunda och på det här sättet kan man enkelt lägga grunderna för multiplikation och dessutom få spännande geometriska mönster. Inspiration och tillvägagångssätt hittade jag här.





J.


måndag 12 januari 2009

Törnrosa





Sagan om Törnrosa på vår lilla teater...


Vi har gjort en liten, liten dockteater av en pappersask, med små dockor som vi gjort av träkroppar vi målat och klätt på. Med den kan vi berätta sagor, prova att fantisera och improvisera kring teman och figurer, eller bara leka...



J.

fredag 9 januari 2009


I flera dagar har vi legat i sängen och läst böcker och sett på timvis med film. Vinterkräksjukan har haft oss i sitt grepp. Men idag hade vi fått tillbaka lite energi och ork och två fina pojkar ville sy sig varsitt gosedjur.
J.

tisdag 6 januari 2009

Lilla F och elden



Lilla F i full färd med att lära sig allt om den otroligt spännande och vilda elden...

torsdag 1 januari 2009




I ett litet träd hemma hos oss bor det en tovad domherre, en blomsterälva, en snigel av lera och några pókemonfigurer.



















Domherren i sitt bo med ägg, blomsterälvan på sin gren.

Allt vi behövde till trädet hämtade vi ute i kylan
och gav våra små figurer ett varmt hem inne i värmen.
Vi tycker om att hämta grenar, kottar, mossa, lera,
löv i skogen och pryda med dem inne.
J.

Den mörka sista natten för året som gick...

Nyårsafton, med korvgrillning i trädgården, i stora kitteln på baksidan. Sen, i väntan på mörkret och natten, middag och kura inne. Vi skulle varit på nyårskonsert på dagen men pappan blev sjuk så vi stannade hemma istället. På natten, i mörkret utanför vårt hus, hälsade vi tolvslaget med festbloss och eld under en mörk stjärnhimmel.

J.

högläsning för lillebror

Pojkar uppslukade av läsning... Lukas läser högt för Beppe som lyssnar och njuter. Tänk vilken tur att ha en storebror som gärna läser högt! Lukas slukar böcker, han kan läsa en hel dag och ändå inte tröttna...