torsdag 26 februari 2009

spännande siffror

Att räkna. Lägga ihop och dra ifrån, dela och multiplicera. Vi tycker om att göra roliga saker av knepiga uppgifter och ibland kan hjärnspöken göra matematiken svår och tråkig. De senaste veckorna har B och L varit knasigt galna i Pokémon. Små figurer och spelkort. På spelkorten står en beskrivning av figuren på engelska som man kan översätta tillsammans och lära sig en massa spännande ord på engelska. Där står också en massa siffror, liv och kraft och skadepoäng. Av dem kan man göra rolig matematik. Man kan ju alltid ta Seahorses poäng delat med tre plus Magnemites skadepoäng. Eller kanske Turtwigs poäng gånger fem. Det går att med ett mått fantasi få fram både enklare och riktigt avancerad matematik på det sättet. Imorgon ska vi öva positionssystemet med Weepingbell och Bellsprout. Och ingen L gnäller över svåra tal eller tråkiga uppgifter. Han ber om fler istället.
J.

onsdag 25 februari 2009

Spår i snönUt i skogen, bland älvor och troll, vilda djur och höga granar. Följde vi spår av hare, älg och räv som sprungit över åker, in i skogens mörka skydd. Små djur och stora bland trädens grenar och markens hålor. Men tänk så få det är som visar sig för människors ögon. Och tänk att i snön kan vi ändå se vart de gått fram.
J.

tisdag 24 februari 2009

Liten B serverar fika från sitt lilla café. Han räknar pengar, väger med vikter och lär sig hälla, duka och servera. I timmar. Och han har bara roligt.

fredag 20 februari 2009

Storbak...

Idag har vi haft storbak här hemma. Köket var fullt av barn och bulldoft och bullarna blev jättegoda.
Igår var en grå tråkig dag, en sån dag som brukar bli lite roligare och gladare med något hembakat. Så L tog fram kokboken och bläddrade sig fram till småkakorna. Han hittade ett recept han gillade och bakade dessa goda små kakor. Kolakakor. De smakade ljuvligt och nog blev vi på lite bättre humör efter det.
J.

tisdag 10 februari 2009

Poesistund i badet


Fina L. Som läste dikter för mig och små bröder i skenet av några levande ljus när vi badade tillsammans. Som en liten uppmuntran till en mamma med influensa.
På mellanbrors blogg läser också hlilla B, kämpar med knepiga bokstäver.
J.

måndag 9 februari 2009

När solen börjar återvända och värma oss genom fönstret börjar vi längta till våren, och till att det börjar växa i jorden igen. Då brukar vi odla något inne medan vi väntar på värmen. Här har vi sått krassefrön i en rund kruka och där får vår lilla domherre vakta sina ägg i väntan på vårvindar och soliga trädgrenar.

Tillsammans gjorde vi också ett litet inomhusjordbruk. Här har vi sått krasse, prydnadsgräs, bönor, kikärter och rädisor. Det ser prydligt ut nu, men när fröerna gror och växer till små plantor händer det spännande saker med ordningen.

J.

lördag 7 februari 2009

Som en liten apa i djungeln

Idag gav vi oss ut på en spännande resa i däggsjursvärlden med David Attenborough. Vi har sett hans serie "Life of mammals" och såg de sista avsnitten idag när vi var trötta och inte orkade så mycket annat. Sovrumet förvandlades till en regnskogsdjungel och sängen fylldes av små tokiga dvärgsilkesapor och chimpanser. Och vi kände alla en liten stund att det vore härligt att vara en apa högt uppe i regnskogens trädtoppar...

söndag 1 februari 2009

Hemundervisning i länsrätten

Imorgon reser vi många mil för att vara med våra vänner som ska upp i länsrätten för sin rätt att hemundervisa sina barn. Familjen har fått avslag av kommunen i sin ansökan om att fortsätta hemundervisa och har överklagat till länsrätten. Tyvärr är det så i Sverige att trots att hemundervisning är tillåtet enligt svensk skollag så behandlas familjer helt olika beroende på vilken kommun familjen bor i. Det som ofta avgör om en familj får hemundervisa eller inte är vilken inställning de styrande har till hemundervisning, och inte om utbildningen som föräldrarna ger barnen är ett fullgott alternativ till den utbildning barnet erbjuds i skolan, så som lagen föreskriver. Så imorgon åker vi de här milen för att ge vårt stöd och vår uppmuntran till en familj som ger sina barn en fantastisk utbildning men ändå inte får stöd av sin kommun.

J.