lördag 31 mars 2012

Earth hourEarth hour. Chokladbollar och te. Ingen dator som stör, ingen musik i högtalarna. Lamporna är släkta. Spel och mys i röda rummet när klockan slår för jorden och vi släcker som en symbol för en jord som går att leva på.

Monopol
Lägga till och dra ifrån. Dela upp och växla in. Bankrutt eller ruskigt rik. Världens bästa mattelektion som ingen här vill slippa undan.

fredag 30 mars 2012

I Getas skogar 

Funderar på ett problem med liten B. Provar. Många gånger.
Tills plötsligt...Så var det! 
Men...hur gjorde vi? Igen och igen. Och igen. 
Och till slut har vi kommit på hur vi gör när det blir rätt.

söndag 25 mars 2012

Natthimmel i marsMånen Jupiter och Venus

 Ut i klara kalla vårnatten. Ser oss omkring på natthimlen med hjälp av en kunnig vän. Hittar stjärnor och planeter. Stjärnbilder och nebulosor. Tittar i teleskopet och ser lite närmare det stora fantastiska långt borta. Det onåbara i universum. Drömmer oss upp i det mörka och förundras.

Mäta tiden. Solens tid. Som inte lyder någon klocka i världen, utan tar sin egen väg genom årstiderna. Bygger ett litet solur för att följa med. Observera hur tiden rör sig idag, imorgon, och nästa halvår.
Enkel beskrivning och kul att läsa i boken "Tidens gång" av Erik Mellgren"

tisdag 20 mars 2012

Konstutställning i isPå upptäcktsfärd. Hittar en vattensamling med is. Hoppar, känner, plockar. 
Hittar stora blanka stycken . Formar med varm eldkorg bilder i det kalla. Mönster, konst i sin mest förgängliga form. Om några varma dagar är de vatten i jorden. 
Spännande att forma i det kalla blöta. Fint att se vad det blir av det. Och bilderna finns kvar.Vårdagjämning

 Där borta, mellan träden. Figurer i soldiset. Och en eld som sprider värme och doft.


 Vårdagjämning. 
Firar med eld. Varmt te och nybakt kaka. 
Minns att vintern snart ska vara slut. 
Att livet gått vidare under snön och att en ny sommar ska komma 
med barfotadagar och solvarma små kinder.fredag 16 mars 2012

Pojken i radio

Pojken säljer tidningar han skrivit själv. Lär sig mycket, övar att skriva. Tjänar lite extra fickpengar. Möter en reporter som undrar och frågar. Blir mera nyfiken och vill göra en intervju. Här finns den att lyssna på: Pojken och reportern. (torsdag den 15 mars)


tisdag 13 mars 2012

Från lump till lyxGår till museet för att titta på lump. Om textil och hur vi brukar. Och missbrukar. 40 kg nya kläder. Varje år. Per person. Och mycket går direkt från garderoben till soptunnan och bränns. Fina hela kläder som kunde värma en människa. Tillverkat av människor i fattiga länder, producerat med mängder av gifter. Bara för att slängas. En sorglig historia. En utställning om hur vi kunde göra istället. Bara köpa det nödvändiga. Använda tills det är trasigt.  Lämna till loppis. Göra nytt av gammalt. Som man alltid gjort, mattor av gamla trasor, täcken av små lappar. Nu på nytt sätt. Korgar virkade av trasor och klänningar och skjortor som blir stickade disktrasor. Fina nya kläder av gamla bortglömda. Och en himla massa jeans, varsågod att ta ett par...Mamman vill läsa och titta. Titta lite till och läsa ännu mera. Medan pojkarna hittar vävstolen och vill prova förstås. Väver några centimeter på en matta med fina trasor. Minns den egna vävstolen i ett gult hus för länge sen. Hur var det man gjorde? En trasa i taget så växer mattan fram under flitiga händer.

tisdag 6 mars 2012


 

Ute i snön. Tänder en eld att värma små kalla händer och mamman som sitter alldeles för stilla och stickar i blåsten. Solen skiner och vinden viner. Ingen varm vårdag ännu, men ett löfte om att den snart är här. Små busiga tycker om elden, förundras, kan inte låta bli att titta, känna värmen, känna doften. Klättrar i träden, gungar, täljer, busar. Under solen en tisdag i mars.fredag 2 mars 2012

Hittar omaka strumpor i garderoben.
Får nytt liv i barnahänder.
Små fingrar som syr, klipper, knåpar. Stoppar fulla med ull.
Formar små figurer. Små djur att leka med, busa med, och känna sig glad över att ha gjort det själv.

torsdag 1 mars 2012


Tittar på bilder i inspirerande böcker, blir sugen på något eget. Funderar och klurar, får en bild inne i huvudet. Hittar tyg och tråd och börjar klippa. Låter händerna styra och ögonen granska.Syr på maskinen. Kan klara av den bra nu. Fast när tråden går av behövs fortfarande lite hjälp.
Syr och klipper, sick-sack och raksöm. Axelband ska vändas ut och in och sen, nästan färdig. Något fattas. En liten detalj och väskan är klar att hänga över axeln med viktiga sakerna i.