lördag 26 maj 2012

Stora bokbytardagen


Stora bokbytardagen. Ta med en bok när du går ut. Byt den med någon annan som gjort likadant. Byt en bok, byt några ord. I Mariehamn såg vi inte någon annan som gick beredd att byta, men bokbord på finaste biblioteket. Några böcker blev bytta, några kom med hem igen. I väntan på nästa år, och nya chanser.

torsdag 24 maj 2012




Liten Beppe med bästa hatten. Intresserad av Mexico och mexikaner. Intresserad av kläder.
 Hittar tyg och klipper till en poncho till stora hatten och blir den mexikanske cowboyen Beppo i den mexikanska öknen.








 Tar hem inspiration från biblioteket. Monster i massor att sy av små tygbitar gömda i lådorna. Liten pojke hittar ett monstermönster. Vill göra en ödla. Ritar av, klipper ut och nålar fast. Stoppar fullt och syr ihop.Och blir så väldigt nöjd! Stor pojke tittar och funderar. Inspireras. Men vill hellre göra sin egen form. Tänker ut ett mönster och klipper till. Syr för hand, stygn efter stygn. Stoppar fullt och syr ihop . Och blir nöjd! Små mjuka mönster har flyttat in hos pojkarna i lägenheten i Geta.



(Boken heter Sy monster! av Fiona Goble)

tisdag 22 maj 2012

Sommarluft i bergen



Upp i bergen igen. Känna på tidiga sommaren i skogen, lukta på jorden och hitta blåbärsblommor som smakar sött. Hitta nya grottor, större och häftigare än vi sett förut. Sitta högt på klippor och andas himmel. Ut och hitta. Ut och känna.

lördag 19 maj 2012

bovetepaj i solen




Skickar stora pojken efter tomater.
Bakar godaste bovetepajen och packar korgen full. 
Lunch i solen utanför stora huset i Geta.



fredag 18 maj 2012

kvällstur


 

 Kvällspromenad på grusvägen i skogen. 
Tar små pojkar i handen och går så länge små ben orkar bära. Tittar på myrstacken som kryllar av liv. Luktar på vårfuktig mark med grönaste mossa. Känner solen fortfarande värma och den sköna kvällsluften svalka varje andetag. Kvällspromenad i skogen med finaste familjen.









torsdag 17 maj 2012

Såkalas




Äntligen vår och lite värme i luften. Jorden är redo för vårsådd och Mamman och pappan har grävt många timmar för att få en fin köksträdgård till sommaren. Med grönsaker och örter och glädje i massor. 
Firar med bullar och muffins, med mjölk och te, och korgen full av fröer. 
Sätter första fröna i jorden. Planterar ut örter och lök. Såkalas i solen utanför stora huset i Geta.


söndag 6 maj 2012

I grannens trädgård



 

Hjälper grannen med trädgårsstädning. 
Räfsar, samlar grenar och löv som blåst ner i vinter. Mamman får hjälp av pojkar som vill jobba hårt, hjälpa till. Så blir trädgården städad och mamman och pojkarna blir trötta i armarna och lite frusna.
Våren är här och trädgården har vaknat. Redo för sommar och sol och blommor.

onsdag 2 maj 2012

Årsdag


Familjen tar båten över havet. På dagen ett år sen den första båtresan. Då, tankar av ovisshet och spänning när vi lämnade hemma mot borta och inte visste vad som väntade. Nu, ett sting av sorg över att inte få välja. Vi åker hem men ändå bort. Mycket blev så bra som vi aldrig vågat hoppats. Vi har en plats där vi kan välja, som är hemma nu. Men känslorna tar över ibland och hemlängtan finns med oss som en påminnelse. 
Ett år efter flytten till det nya.