fredag 24 augusti 2012


Skriver, skriver, skriver. Inspirerad av Star wars och vännen som också tycker om att skriva historier. Skriver sida efter sida om en ny figur i Star Wars-världen, en alldeles nypåhittad fortsättning av den gamla stroyn.Vill skriva en hel bok. Minst hundra sidor lång. Och ta Star Wars till nya platser och nya fantasier.

torsdag 23 augusti 2012

TARDIS



 Tittar på favoritserien Doctor who. 
Inspireras och fascineras av en fantastisk "Time Lord", en telefonkur som är större på insidan och fantastiskt fantasifulla historier. 
Hittar klipp och klistra på nätet, skriver ut, klipper till och klistrar ihop. 
Bygger en "Tardis- Time and relative dimension in space".


 Mamman hjälper till att binda en bok. Pojken gör omslag, en River Songs dagbok, som ska fyllas med fakta om The Doctor och hans kompanjoner och resmål. Först ett blått pappersomslag. Sen ett i tyg, jeans, som pojken själv syr till med lite hjälp. Allt ska vara som på riktigt!



 Imorgon bygger vi en till. Och bygger figurer också. Eller hur?



  (En tardis är, för den oinvigde, en rymdfarkost som har den yttre formen av en blå polistelefonkur, och inuti en mycket fantastisk farkost, betydligt större än utsidan)

tisdag 21 augusti 2012

Not back to school day


Stannar hemma idag, när jämnåriga går till skolan. Fortsätter vår resa med världen som klassrum och livet som inspiration och läroplan. Vill lära här och nu, av det som dyker upp, och det som intresserar.
Börjar med en picnic i parken med vännerna som också stannar hemma. Tar med kaka och te i termos. Busar runt, leker, pratar. Går till bokhandeln och skaffar lite nytt material. Skrivböcker och pennor och stora färgade papper. Till nya projekt och pyssel vid köksbordet  det lilla köket i Geta. 
Sen väntar en höst fylld av besök, kul utflykter, och det bästa, resan till England i oktober. 
För att vi kan. Och för att vi vill. För att vi är fria att följa våra hjärtan.

tisdag 14 augusti 2012

Sashiko och Sushi



Vill lära sig japanska och läsa originalmanga, vill bli mästare i karate  och tävla med de stora, inspireras och fascineras av Japan och det som är japanskt. När mamman hittar en bok om sashiki, japanskt broderi, och enkel japansk matlagning går hela dagen i japanska tecken. Mamman syr en väska och pojken broderar. Noga, ordentligt, på japanskt vis.




Mamman och mellanpojken hjälps åt att sy en plånbok, hittar mönster i Mollie Makes och klipper till.
Vill prova Sashiki också han. Stygn för stygn, och sen sy ihop. Plånboken blir färdig och rymmer alla fina pappersdollar han tycker om att skriva ut från nätet.



 Syr ett pannband på egen hand. Dekorerar med Japans flagga och japanska kanji, tecknen för jord, eld, vatten, vind och blixt.


När dagen gått och magen kurrar tar stora bror fram receptboken och letar. Vad finns det här som ser gott ut? Vad har vi hemma att laga till? Mamman och pojken hjälps åt att laga till en måltid på japanskt vis, med sushi, sojasås, risbollar, tofu och omelettrulle.

Mätt i magen, med nya kunskaper och nya egna kreationer. Inatt sover vi gott och imorgon packar vi nya väskor när vi åker in till stan.






fredag 10 augusti 2012

Voices for peace


 


Musikmöten på torget i Mariehamn. Öst möter väst och musiken enar och förenar. Voices for peace. Röster för fred.



Sen en kedja av människor. En kedja för fred går genom parken, till vattnet och skickar önskan vidare ut i det stora blå.
Fredskedja, musik och möten. Och nya små vänner.



Inspirerad av "Momo eller kampen om tiden" av Michael Ende. Gråa herrar i kostym och hatt, och med gråa portföljer under armen. Gör sin egen portfölj av papp. Mäter, ritar, klipper, klistrar. Och så ett spänne förstås. En mapp att samla papper och tid i.

torsdag 9 augusti 2012

trädgårdsfika




 Trädgårdsfika innan solen går ner bakom träden. När pappan och stora bror har åkt till stan för att segla på lilla havet och mellanbror och lilla bror är sugna på något gott. Imorgon bjuder vi pappan och stora bror på det som blev kvar.

mammans köksträdgård





Köksträdgården.  Gurka, squash. broccoli, blomkål, bönor, kryddor, ärter, purjo, sallad, rödbeta, morötter, palsternacka, tomater. Lyckliga hon som får gräva bland storvuxna blad och klättrande stänglar. Och snart är den första squashen och den första gurkan klara att äta. Under tiden blandar vi broccoliblad i grytan och salladen och äter späda broccoli och välväxta ärtskidor. Smaker för själ och hjärta.