söndag 30 september 2012

Resan över det första havet...



 

 Resans första färd. 
Över Ålands hav, mot Sverige och övernattning hos familjen inatt. Pirriga i magen, skönt att vara på väg.



En månad i England



Resfebriga och med rastlöshet i hela kroppen. Har längtat och längtat. Äntligen dags. Resan har börjat. Snart flyger vi över Nordsjön. Mot städer vi aldrig sett och människor vi aldrig mött.
Tidig morgon. Frukost. Mot England.

onsdag 19 september 2012

Vindkraft.



Läser en bok om energi och blir inspirerade. Vill bygga ett eget vindkraftverk i trädgården. Som kan ladda en mobiltelefon eller kanske ett bilbatteri? I alla fall en liten lampa?Tänker på bra saker med egen el, och funderar över hur det ska gå till. Läser på nätet, googlar och wikar. Hittar bilder på stora kraftverk och hur de fungerar. Letar i böckerna hemma. Hittar ritningar till små likadan. Börjar planera och förbereda. Och sparar bygget en stund.Tills efter den långa resan.



måndag 17 september 2012


Hela familjen i trädgården. Bygger ihop en efterlängtad studsmatta. Hur ska den här sitta då? Klurar en stund och hittar rätt. Bygger ihop delar och sätter ihop. Många fjädrar att sätta på plats. Men sen! Äntligen färdig. Och solen skiner på pojkar som hoppar, hoppar, hoppar. Hela långa dagen.






torsdag 13 september 2012

vid vattnet när tiden stod stilla



Går ner till sjön. Sitter en stnd vid vattnet. Kastar stenar. Bygger torn. Tittar på fiskarna som slår ringar på vattnet. Hittar en matplats och undrar en stund vem som ätit musslor i sjökanten. Så blir det gott med fika. Matsäck som stora bror ordnat och lilla bror kan knappt bärga sig. Tiden står stilla en stund en solig dag i september.

tisdag 11 september 2012


Magneter, magneter. Drar till sig och skjuter ifrån. Nord och sydpol. Spännande att prova. Vad händer om... Och vilka saker är magnetiska? Prova och kolla. Bygger om kökskronan till en skrotsamling och lär om naturens spännande kraft.

söndag 9 september 2012

sommarfika i september



Bakar kakor och tar vara på sommarens sista soliga dagar. Fikar i trädgården med hemkokt äppelsaft och stora brors godaste kakor. Underbara sommar som blev så kort.






Tar fram färger och vatten, provrör och måttglas. Blandar färger och ser vad som händer. Blandar igen och igen och igen. Undrar hur mycket... Hur mycket rymmer den här? Och det där? Mäter upp och tittar, jämför. Lägger till och lägger ihop. Provar sig fram i färgernas och måttens värld.

Hennahänder




Med en tub henna. Och inspirationsbok med bilder. Provar att hennatatuera armar och händer, fingrar och pannor. Mönster växer fram, hennapastan torkar. Kan vi ta bort det snart? Nej, inte ännu... Färgen bir starkare när pastan torkar in.  Sköljer bort till slut. Starka mörkbruna tatueringar pryder pojkarna och mamman. Och de blir mörkare ändå så såningom.
 



lördag 8 september 2012







 


Badpojkar vid Knutnäsbadet. 
Solig dag i september, kallt i vattnet, sol som skiner. 
Höst i luften, men sommar i sinne.

söndag 2 september 2012

Pappersdockspyssel



Hittar klippdockor att skriva ut och klippa ut. Klipper och klistrar. Gör iordning askar att förvara i. Figurer från favoritmangan blir små dockor i egen ask. Att pyssla, busa, leka med. Och skicka till kusinen i ett brev.