söndag 1 februari 2009

Hemundervisning i länsrätten

Imorgon reser vi många mil för att vara med våra vänner som ska upp i länsrätten för sin rätt att hemundervisa sina barn. Familjen har fått avslag av kommunen i sin ansökan om att fortsätta hemundervisa och har överklagat till länsrätten. Tyvärr är det så i Sverige att trots att hemundervisning är tillåtet enligt svensk skollag så behandlas familjer helt olika beroende på vilken kommun familjen bor i. Det som ofta avgör om en familj får hemundervisa eller inte är vilken inställning de styrande har till hemundervisning, och inte om utbildningen som föräldrarna ger barnen är ett fullgott alternativ till den utbildning barnet erbjuds i skolan, så som lagen föreskriver. Så imorgon åker vi de här milen för att ge vårt stöd och vår uppmuntran till en familj som ger sina barn en fantastisk utbildning men ändå inte får stöd av sin kommun.

J.

4 kommentarer:

 1. Hoppas det gick bra igår!!

  SvaraRadera
 2. Jo, jag tror att det gick bra igår, men jag är inte säker på att utslaget blir bra ändå. Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka om rättssäkerheten i såna här fall. Ofta har ju människor mycket starka åsikter om hemundervisning och även om de är utsedda till nämndemän så tror jag att de har svårt att se objektivt i frågan. Så jag är tyvärr inte säker på att det spelar någon roll hur starka argument, starka vittnen, och hur rätt man har. Men det var i alla fall mycket intressant och lärorikt att vara med och lyssna. Och det kändes viktigt att vara med som stöd.

  SvaraRadera
 3. Hoppas det gick bra! Jag är så tacksam att jag bor i en kommun som är så BRA! Skojade häromdagen och sa att man borde göra reklam för vår kommun bland andra hemskolare!

  SvaraRadera
 4. Ja... det kluriga är att länsrätten tar på sig hela beslutet, trots att de inte känner till det enskilda fallet, annat än genom papper från kommun och föräldrar. Muntliga förhandlingen inför människor som inte har pedagogisk erfarenhet eller någonting som kommunen borde ha för att kunna bedöma ansökningar om hemundervisning... kan ju inte ge det som behövs: Att kunna bedöma om hemundervisning är ett fullgott alternativ för barnet.

  Att det ska bero på en jurist (domare) och tre nämndemän (politiskt valda "vanliga människor") och deras "godtycke" känns tosigt. Men samtidigt kan de ju säga "ja"! Vi håller på det!

  SvaraRadera