fredag 22 juli 2011

Den långa resan till Askö


Familjen på väg.
Ut i världen. Eller i alla fall över havet. Till Sverige
Johnny Cash i högtalarna och glada barn. Glada föräldrar.
Tills.....

Första stoppet i Norrtälje.
Fina bilen är trött och vill inte alls åka vidare.
Tar en paus. Vilar en stund. Plockar hallon i skogsbrynet.
Så in i bilen igen. Nu ska det nog gå bra.

Eller... Inte.
Nästa stopp. En mil senare. Hittar en bilmek som tittar och lyssnar. Lyssnar och klurar. Barnen äter glass i solen. Läser böcker på lilla biblioteket i byn.Bilmeken trixar och fixar och nu ska det nog gå bättre.
Kör iväg. Med glassmätta barn och backventil till motorn.
Hoppfulla barn. Hoppfulla föräldrar. Men lite oroliga ändå.
Och visst går det. En mil.
Bilen trött igen.
Det MÅSTE gå.
Vilar en stund. Och så in i Stockholm.
Stannar på motorvägen. Vilar lite. Och så iväg igen. Kör av motorvägen.
Hittar en annan bilmek. Pratar. Diskuterar. Kan inget göra. Men tipsar om ett annat ställe, annan mekaniker. Ringer. Stängt för helgen.


Åker vidare en liten bit. Det går ju. En mil i taget.
Kör av söder om Stockholm. Måste vila längre nu. Kör in i en gränd och hittar en bilmek. Stängt för semester. Men där kommer någon ändå. Kör in och öppnar dörren... Mera bilprat och mera fundera. Tror han kan hjälpa. Tittar och lyssnar. Pappan åker in till stan för att köpa bildel. Familjen väntar i förorten. Gungar. Ser på en film. Hittar nya ställen och vackra rosor som doftar sommar.Pappan kommer tillbaka. Med en vän han hittat på vägen! Kram och Hej. Och det var länge sen. Bilmeken har åkt. Kunde inte vänta längre. Men lämnade ett verktyg. Pappan skruvar. Fixar. Lagar?Startar bilen. Kör. En liten stund.
En liten stund åker familjen vidare, innan bilen stannar igen. Svänger in på Statiol. Vilar en stund. Ringer vänner. Ingen hemma. Ingen kan hjälpa. Inte idag. Men imorgon. Familjen pratar. Funderar. Åka tåg? Lämna bilen? Dela upp oss? Eller sova på vägen och vara alla? Kör till mataffären. Handlar mat. Fyller på vatten. Åker en stund till och lagar kvällsmat på landet. Vilar och äter. Lite ledsna, mycket trötta.


Men nu åker vi lite till. En mil i taget kör vi genom Mälardalen.
Stannar på en parkering. Stannar för natten. Plaskar i en vattenpöl och somnar i Södertälje när mörkret fallit.Sätter klockan på mitt i natten. Kör en bit till medan några sover.
Somnar igen och vaknar i Ytterjärna.
Lagar frukost och tänker att idag är en annan dag. Kör en bit till. Sista biten innan hjälpen kommer.


Stannar utanför Gnesta. Plockar mera hallon. Leker i skogen, och väntar på Farbror.


Som kommer. Med en bil som fungerar och en bogserlina som är stark. Kör till Nyköping. Lämnar bilen på bilmeken. Bilresan är slut och mamman tar två av barnen på tågen och bussen. Pappan lånar en annan bil och tar en pojke och alla saker med sig till...

Askö.

Framme. Ingen motorväg och inga tutande bilar. Inga fler timmar i heta bilen som inte vill. Bara vänner att leka med. Prata med. Bara vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar