Knåda och forma av fina degar utan kemikalier.
Rödbeta, lök, kakao och blåbär.
Så färgar vi degen på samma sätt som bläcket
och knådar fint smått pyssel
snällt för naturen och snällt för små barnahänder.
Recept för den som också vill...
Rosa deg: ta ca en dl riven rödbeta. Häll över en stor kopp kokande vatten. Låt stå en liten stund. Blanda en stor kopp mjöl med en halv kopp salt och lite matolja i en bunke. Sila av rödbetsvattnet och häll över mjölet tillsammans med en matsked vinäger. Blanda och degen är färdig.
Blå (lila) deg: Häll hett vatten över ca 1 dl blåbär. Följ receptet ovan.
Gul deg: Koka lökskal en stund i en stor kopp vatten. Följ receptet ovan.
Brun deg: Blanda två matskedar kakao i det heta vattnet. Följ receptet ovan.
(Den gula blir ganska blekgul och man skulle kunna prova att istället färga med saffran.)
Recept för den som också vill...
Rosa deg: ta ca en dl riven rödbeta. Häll över en stor kopp kokande vatten. Låt stå en liten stund. Blanda en stor kopp mjöl med en halv kopp salt och lite matolja i en bunke. Sila av rödbetsvattnet och häll över mjölet tillsammans med en matsked vinäger. Blanda och degen är färdig.
Blå (lila) deg: Häll hett vatten över ca 1 dl blåbär. Följ receptet ovan.
Gul deg: Koka lökskal en stund i en stor kopp vatten. Följ receptet ovan.
Brun deg: Blanda två matskedar kakao i det heta vattnet. Följ receptet ovan.
(Den gula blir ganska blekgul och man skulle kunna prova att istället färga med saffran.)
Gurkmeja tänker jag är en billigare gul färg än saffran. Tack för inspirationen, underbart härliga färger!
SvaraRaderaVad fint det blev. Jag tänker att det borde gå bra att färga den gula degen med gurkmeja också. Vad tror ni om det?
SvaraRaderaDet går nog jättebra med gurkmeja!
SvaraRadera